Caută o rețetă sau un ingredient

Prăjituri

Gris cu lapte si mere caramelizate

Gris cu lapte si mere caramelizate este un desert perfect pentru micul dejun si pe placul copiilor, cu arome de toamna si cu gust de copilarie!

Copiii mei au fost mereu fani gris cu lapte sau orez cu lapte si le-am pus mereu tot feluri de toppinguri, de la dulceturi, la scortisoara sau fructe. Azi am facut niste mere caramelizate cu unt si zahar brun si aromate cu scortisoara si au fost tare incantati! Chiar au cerut inca o portie!

Nu e greu sa faci gris cu lapte, insa trebuie tinut cont de cateva tipsuri.

Tipsuri pentru un gris cu lapte perfect

Masura corecta este de 2 linguri de gris la 200 gr de lapte. Zahar adaugati dupa gust, eu pun o lingura de zahar la aceasta cantitate, insa daca vreti mai dulce puteti sa puneti. Ideea este ca daca il serviti cu o dulceata deasupra va fi apoi prea dulce.

Laptele se fierbe inainte, sa clocoteasca si va recomand o oala cu fund dublu ca sa nu se afume sau sa se lipeasca.

Grisul se adauga in ploaie, putin cate putin, in lapte fierbinte si se amesteca in continuu cu telul, ca sa nu se formeze cocoloase.

In momentul in care se adauga grisul se da focul la minim.

Compozitia obtinuta este una destul de moale si semi-lichida. Grisul se umfla rapid in laptele fierbinte si nu trebuie fiert apoi foarte mult, cateva clocoe sunt suficiente.

Se transfera imediat in boluri si se va intari apoi pe masura ce se raceste.

Gris cu lapte si mere caramelizate

0 from 0 votes
Printează rețeta Adaugă comentariu
Fel: Desert
Bucatarie: romaneasca
Keyword: gris, gris cu lapte, lapte, mere, scortisoara
Timp: 30 minute
Porții: 3
Autor: Oana

Ingrediente

  • 600 ml lapte
  • 6 linguri gris
  • 3 linguri zahar
  • 3 mere
  • 20 gr unt
  • 3 linguri zahar brun
  • 1 lingurita scortisoara

Reteta pas cu pas

  • Pentru o portie am masurat 200 ml lapte, o lingura de zahar si doua linguri cu gris
  • Pune laptele la fiert intr-o oala cu fund dublu, sa nu se lipeasca
  • Adauga zaharul si lasa sa dea in clocot, la foc mic, amestecand din cand in cand
  • Pune apoi grisul in ploaie si amesteca cu telul in continuu, pana se ingroasa si incepe sa fiarba
  • Lasa sa dea cateva clocote si ia craticioara de pe foc
  • Toarna grisul fierbinte in trei boluri
  • Curata merele de coaja si de cotoare si taie-le felii mai grosute
  • Topeste untul intr-o tigaie neaderenta, adauga zaharul si apoi merele
  • Amesteca usor si lasam merele sa dea cateva clocote, pana se evapora zeama si incep sa se caramelizeze usor
  • La final adauga scortisoara dupa gust si opreste focul
  • Asaza feliile de mere caramelizate peste gris si serveste-l cald
Tags:

Scrie-mi aici părerea sau întrebarea ta

Your email address will not be published. Required fields are marked *