Caută o rețetă sau un ingredient

Aperitive

Tarta cu legume si branza

Tarta cu legume si branza este ideala pentru micul dejun, pranz sau cina, este foarte consistenta, plina de legume si vitamine, cremoasa de la umplutura de branza cu smantana si aromata de la nucsoara. Eu ador tartele sarate, pot spune ca le rezist cu greu 🙂 Legumele sunt taiate foarte subtire si se gatesc la cuptor cumva al-dente, raman usor crocante, iar mie imi place tare mult textura asta!

Aluatul de la tarta cu legume si branza este un aluat fraged sarat care nu necesita precoacere, nu are ou, doar faina, unt si apa. Se foloseste in special la quiche-uri si are o textura elastica.

Tipsuri pentru acest aluat fraged

Ca sa intindeti mai usor aluatul fraged trebuie sa il tineti la frigider macar 15 minute, in folie de plastic, aplatizat putin ca sa se raceasca mai bine. Il puteti intinde apoi intre doua hartii de copt, astfel nu se lipeste nici de masa, nici de facalet si nici nu trebuie sa mai adaugati faina in plus.

Daca faceti o cantitate mai mare de aluat fraged il puteti tine la frigider in folie de plastic pana la o saptamana sau il puteti congela si asa rezista maxim 2 luni.

Acelasi tip de aluat fraged il puteti folosi si pentru tartele dulci, insa aici va trebui sa adaugati si zahar, mai mult sau mai putin in fuctie de reteta, cu sau fara praf de copt, iar in loc de apa puteti pune ou intreg sau doar galbenus.

Cel mai important lucru cand lucrati cu aluatul fraged este sa nu il tineti excesiv in mana sau sa il intindeti cu mana sau sa il framantati, pentru ca se incalzeste rapid si ideal este sa se intinda cat este foarte rece.

La fel, evitati sa il framantati prea mult pentru ca devine elastic, activandu-se astfel glutenul din faina, iar apoi cand vreti sa il intindeti se va retrage si va va da batai de cap si nu o sa stea intins cum vreti voi 🙂 Metoda de formare a luatului este foarte simpla si este de preferat sa folositi un robot de bucatarie. Untul rece taiat cubulete se amesteca cu faina pana se obtin firimituri de aluat si untul este zdrobit complet. Din momentul in care puneti lichidul (apa, oul sau laptele) se framanta la robot atat cat sa se incorporeze complet si sa se formeze o bila de aluat. Si gata!

 

Tarta cu legume si branza

0 from 0 votes
Printează rețeta Adaugă comentariu
Fel: Breakfast
Bucatarie: internationala
Keyword: branza, dovlecei, legume, tarta
Timp: 1 oră 30 minute
Porții: 4
Autor: Oana

Ingrediente

Umplutura

  • 1 dovlecel
  • 1 zucchini
  • 1 morcov
  • 1 ardei gras galben
  • 200 gr smantana
  • 200 gr branza telemea
  • 3 oua
  • 50 gr parmezan
  • 1/4 lingurita nucsoara rasa
  • sare dupa gust
  • piper dupa gust

Blat

  • 100 gr unt rece
  • 200 gr faina
  • 30 gr apa rece
  • 1/4 lingurita sare

Reteta pas cu pas

  • Pregateste mai intai blatul
  • Pune untul rece taiat cubulete in vasul unui robot, adauga sarea si faina si mixeaza lejer pana se obtin firimituri de aluat
  • Adauga apoi apa rece si mixeaza pana se incorporeaza aluatul
  • Scoate aluatul din vas, formeaza o bila, pune-o in folie de plastic si tine-o la frigider pana pregatesti umplutura
  • Morcovul, dovlecelul si zucchini ar fi ideal sa aiba aceeasi dimensiune
  • Curata morcovul de coaja, dovleceii nu, doar indeparteaza-le cotoarele
  • Feliaza legumele pe lung in fasii subtiri
  • Pregateste amestecul de branza: zdrobeste branza cu furculita, amestec-o cu smantana, pune apoi ouale batute bine si parmezanul proaspat ras (opreste putin pentru gratinat tarta la final)
  • Condimenteaza cu sare si piper dupa gust si putina nucsoara proaspat rasa
  • Scoate aluatul de tarta din frigider si intinde o foaie subtire, de dimensiunea tavii
  • Eu am folosit o tava dreptunghiulara mica de 20x25 cm, dar poti face si in tava rotunda, ca cea de tort, cu pereti detasabili
  • Asaza feliile de dovlecei, morcovi si zucchini circular, de jur imprejurul tavii, alternand frumos culorile
  • Eu am adaugat din loc in loc si felii de ardei gras galben
  • Umple tava cu legume si apoi toarna deasupra amestecul de branza, avand grija sa intre in toate spatiile libere
  • Coace tarta in cuptorul preincalzit, la 180-190 grade, timp de 45-50 minute
  • Cand este gata presara deasupra parmezan ras si mai las-o 5-10 minute in cuptor, sa se gratineze frumos
  • Lasa tarta sa se raceasca putin si apoi o poti felia
Tags:

Scrie-mi aici părerea sau întrebarea ta

Your email address will not be published. Required fields are marked *