Caută o rețetă sau un ingredient

Torturi

Tort Amandina

Tort Amandina facut in casa, adaptat dupa gustul nostru a iesit o bunatate!

Baietilor mei le place mult amandina de la cofetarie si am zis sa incerc ceva facut in casa. Sincer, eu nu sunt un fan al amandinelor si nici nu imi place glazura de fondant de la cofetarie, asa ca am facut o glazura din ciocolata si a iesit minunat, pe placul tuturor!

Blatul este pufos si cu cacao, siropul cu zahar ars si esenta de cafea, crema de unt este fina si aromata, nu este deloc grea, iar glazura este un ganache lejer de ciocolata.

Tort Amandina

5 from 1 vote
Printează rețeta Adaugă comentariu
Fel: Desert
Bucatarie: romaneasca
Keyword: amandina, crema de unt, tort
Timp: 2 ore
Porții: 8
Autor: Oana

Ingrediente

Blat

  • 6 oua
  • 150 gr zahar
  • 30 gr ulei
  • 30 gr apa
  • 30 gr cacao
  • 150 gr faina
  • 10 gr zahar vanilat
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 praf de sare

Sirop

  • 200 gr apa
  • 100 gr zahar
  • 2 linguri esenta de cafea
  • 1 lingurita esenta de rom

Crema

  • 4 galbenusuri
  • 200 gr zahar pudra
  • 30 gr cacao
  • 300 gr unt moale
  • 1 lingurita esenta de rom

Glazura

  • 200 gr ciocolata neagra
  • 150 gr smantana pentru frisca

Reteta pas cu pas

  • Bate albusurile spuma cu un praf de sare si zaharul adaugat treptat, apoi toarna in fir subtire apa
  • Amesteca galbenusurile cu uleiul pana devin cremoase si rastoarna-le peste bezeaua de albusuri, apoi omogenizeaza usor, cu o spatula, de sus in jos
  • Amesteca faina cu praful de copt si praful de cacao si o adaug-o treptat in compozitia de mai sus, amestecand usor
  • Tapeteaza cu hartie de copt o tava de tort de 26 cm si rastoarna cu grija aluatul pentru blat
  • Coace blatul pentru 30 de minute la 180 de grade, in cuptorul preincalzit
  • Verifica cu o scobitoare si daca iese curata, inseamna ca s-a copt
  • Lasa-l la racit pe un gratar
  • Cat blatul este la cuptor prepara siropul si lasa-l la racit
  • Pune apa la fiert, adauga zaharul si lasa-l sa se topeasca, adauga apoi esenta de cafea si cea de rom
  • Pentru crema, amesteca la bain-marie galbenusurile cu jumatate din zaharul pudra
  • Amesteca in continuu cu un tel sau cu mixerul pana crema se ingroasa si isi dubleaza volumul
  • Ia vasul de pe foc, adauga praful de cacao si esenta de rom
  • Mixeaza untul moale cu restul de zahar pudra pana devine pufos
  • Pune apoi peste unt crema de cacao, lingura cu lingura si mixeaza pana se omogenizeaza cele doua compozitii
  • Pentru glazura, topeste pe baie de aburi ciocolata amestecata cu frisca lichida si amesteca pana se topeste ciocolata
  • Lasa sa se raceasca pana asamblezi tortul
  • Taie blatul in trei, insiropeaza bine primul blat, punem 1/3 din crema, apoi al doilea blat, insiropeaza si pune jumatate din crema ramasa
  • Deasupra pune al treilea blat si toarna glazura calduta, apoi lasa-l la frigider jumatate de ora
  • Decoreaza tortul cu restul de crema si lasa-l in continuare la frigider cel putin 2 ore, apoi il poti servi
Tags:

Scrie-mi aici părerea sau întrebarea ta

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Câte stele merită rețeta?