Tort de ciocolata

5 from 2 votes
Printează rețeta
Fel: Desert
Bucatarie: internationala
Keyword: cafea, ciocolata, ganache, portocale, tort
Timp: 2 ore
Porții: 10
Autor: Oana

Ingrediente

Blat

  • 8 oua
  • 200 gr zahar
  • 150 gr faina
  • 50 gr cacao
  • 1 praf de sare
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 1 lingurita coaja rasa de portocala

Crema

  • 800 gr ciocolata neagra 55% cacao
  • 800 gr smantana pentru frisca
  • 100 gr unt moale
  • 1 lingurita coaja rasa de portocala
  • 2 lingurite extract de cafea

Sirop

  • 100 gr zahar
  • 100 gr apa
  • 1 lingurita extract de cafea
  • 2 linguri coniac

Reteta pas cu pas

  • Prepara mai intai ganache-ul de ciocolata, pentru ca trebuie lasat apoi la frigider
  • Pune smantana intr-o oala si incalzeste-o pe foc pana atinge punctul de fierbere
  • Da oala deoparte si adauga ciocolata taiata marunt
  • Las-o sa se topeasca pentru cateva minute, apoi omogenizeaza bine cu o spatula
  • Adauga untul, mai amesteca putin si lasa crema sa se raceasca
  • Pune-o la frigider pana pregatesti blatul
  • Separa ouale si mixeaza albusurile spuma cu un praf de sare
  • Adauga apoi treptat zaharul pana obtii o bezea lucioasa
  • Pune deasupra galbenusurile si incorporeaza usor cu o spatula
  • Amesteca faina cu cacaua si cerne-le treptat deasupra, amestecand de jos in sus, pana aluatul devine omogen
  • La final adauga vanilia si coaja de portocala
  • Tapeteaza cu hartie de copt o forma de tort cu diametrul de 24 cm si rastoarna compozitia
  • Coace blatul in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru aproximativ 45 de minute
  • Fa testul cu scobitoarea sa vezi daca este gata
  • Scoate-l din cuptor si rastoarna-l pe un prosop peste care ai pus o hartie de copt si lasa-l la racit
  • Pregateste apoi siropul: pune zaharul intr-o craticioara si lasa-l pe foc mic sa se caramelizeze
  • Adauga apoi apa si lasa-l sa se dizolve bine
  • Cand s-a racit, adauga esenta de cafea si coniacul
  • Urmeaza asamblarea tortului. Scoate crema din frigider si bate-o cu mixerul la viteza mare 2-3 minute, pana devine pufoasa si aerata
  • Taie blatul in 3 parti egale, asaza primul blat pe un platou si insiropeaza-l
  • Pune o treime din crema, apoi al doilea blat, insiropeaza-l bine, pune iar crema si apoi ultimul blat
  • Insiropeaza-l si pe acesta si imbraca tortul cu crema ramasa
  • Decoreaza-l dupa plac si lasa-l apoi la frigider cateva ore inainte sa il tai
  • Tortul meu de ciocolata a iesit minunat!