LOADING

Caută o rețetă sau un ingredient

Aperitive

Zacusca de vinete

Zacusca de vinete nu lipseste din camara noastra in niciun an! Dulce sau putin picanta este pe placul nostru la micul dejun sau in orice moment avem pofta de o gustare consistenta.

Eu nu pun mult ulei cand o fac, asa ca pot spune ca este chiar dietetica si are putine calorii, asta daca nu se mananca cu paine proaspata 🙂

Cand te apuci de zacusca iti trebuie vreo 2 zile daca nu vrei sa stai o zi intreaga in bucatarie 🙂 Cel putin eu imi coc vinete, gogosarii si ardeiul gras cu o zi inainte, le curat si apoi le las la scurs peste noapte. Asta daca nu le-am copt mai demult si le am deja in congelator gata pregatite 🙂  A doua zi imi e mult mai usor sa fac zacusca si sa o pun la fiert. Pun apoi oala in cuptor si nu stau cu grija ca se lipeste sau se afuma si amestec destul de des in ea.

Eu coc legumele in cuptor, le pun in 2-3 tavi deodata, pe hartie de copt la 200 grade. Vinetele le intep inainte cu o furculita ca sa nu se sparga in cuptor. Apoi le curat imediat, le tai cu un cutit si scot miezul copt si fierbinte cu o lingura si il pun direct in sita la scurs. Mi se pare cea mai simpla metoda pentru cei care stau la bloc. Nu imi place sa afum casa si bucataria 🙂

Ardeii copti ii pun imediat ce i-am scos din cuptor in castron cu capac si ii las acolo sa se raceasca, apoi imediat se curata!

Intotdeauna sterilizez borcanele curate in cuptor si apoi le pun si umplute cu zacusca sa se infierbante tot in cuptor. Asa sunt 100% convinsa ca zacusca va rezista peste iarna, chiar pana la anul! Cateodata imi raman 2-3 borcane pana la toamna viitoare si sunt “ca noi”. Nu mi s-a intamplat niciodata sa se strice sau sa pateasca ceva…si fac zacusca de vinete de vreo 20 de ani 🙂

Zacusca de vinete

5 from 1 vote
Printează rețeta Adaugă comentariu
Fel: Appetizer
Bucatarie: romaneasca
Keyword: ardei copt, gogosari, rosii, vinete, zacusca
Timp: 3 ore
Porții: 10
Autor: Oana

Ingrediente

  • 1,5 kg vinete coapte
  • 1,5 kg gogosari copti
  • 1,5 kg ardei capia copti
  • 500 gr ceapa
  • 2 morcovi mai mari
  • 150 gr ulei
  • 300 gr bulion concentrat de rosii
  • sare dupa gust
  • piper dupa gust
  • 6 frunze dafin

Reteta pas cu pas

  • Mai intai coace vinetele, gogosarii si ardeii capia, curata-i si lasa legumele la scurs intr-o sita
  • Taie-le apoi cuburi mici sau mixeaza-le la robot
  • Pune uleiul la incins intr-o oala mai mare si inalta, adauga ceapa taiata cubulete si morcovul dat pe razatoarea mica
  • Amesteca putin si lasa la foc mic sa se inmoaie
  • Adauga vinetele, ardeiul si gogosarul taiate marunt, bulionul, sare, piper si foi de dafin
  • Amesteca bine si lasa pe foc sa dea cateva clocote, apoi muta oala in cuptorul incins la 170 de grade si las-o sa fiarba 1,5- 2 ore
  • Amesteca din cand in cand in oala, sa nu se lipeasca
  • Zacusca trebuie sa scada, sa se ingroase si sa se inchida putin la culoare, iar uleiul sa se ridice la suprafata
  • Intre timp spala bine borcanele si capacele si lasa-le la scurs, apoi pune-le intr-o tava si baga-le la cuptor 10 minute la 150 de grade ca sa se sterilizeze
  • Pune zacusca fierbinte in borcane si inchide bine capacele
  • Pune borcanele in tava pe un prosop de bucatarie si baga-le in cuptorul incins la 150 de grade pentru 10 minute, apoi lasa-le sa se raceasca in cuptorul oprit
Tags:

Scrie-mi aici părerea sau întrebarea ta

Your email address will not be published. Required fields are marked *